joi, 7 iulie 2011

Avem un campion, hai sa ne batem joc de el

Ieri-alaltaieri auzeam la tv, ca doar altceva nu am ce sa fac vara, ca gala lui Bute va fi vazuta la tv de cateva sute de milioane de oameni. Hmmmmm, mai da-o dracu', ma gandeam. Nu ma prea pricep eu, dar mi se parea inca de atunci un numar cam....exagerat, sa zicem. Dar am zis ca nu are rost sa-mi bat capul si cu asta, ca si asa sunt o persoana prea ocupata :))). Oricum, ideea e ca nu sunt singuru caruia i s-a parut ceva putred in Bucuresti:


    "Scriu despre sport de 21 de ani. Am ratat un început original, prefer să ajung la subiect pentru că umilința cere un consum rapid. Scriu de 21 de ani și a fost nevoie de toți acești ani ca să întîlnesc insolența perfectă.
Nimeni, nici Dragomir, nici Sandu, nici Ioan Becali cînd ne amenința că “vă fac de la brîu în jos”, nici Crin Antonescu pe vremea cînd conducea MTS și apăra frauda de la Piatra Arsă, nici guvernul Năstase apărîndu-i pînă în pînzele albe pe șeful Loteriei și pe George Copos, nici Dan Voiculescu atunci cînd și-a numit amicul mediocru șeful sportului, de era să politizeze pînă și Agenția Națională Anti-Doping, nimeni, așadar, n-a îndrăznit să ne ia mai de proști decît cuplul de cheltuitori ai banilor europeni alcătuit din Rudel Obreja și Elena Udrea.
Ca să justifice cele aproape 2 milioane de euro din fondurile comunitare pe care ministerul Elenei Udrea îi bagă în gala lui Lucian Bute, cei doi au inventat o realitate paralelă. Ei pretind că meciul va fi urmărit de 400 de milioane de oameni. Nici măcar nu s-au gîndit că aceste cifre sînt ușor comparabile. Nunta regală a prințului William a fost urmărită de 300 de milioane de oameni și a fost transmisă în 180 de țări. Asta în timp ce cele 80 de țări anunțate inițial de organizatorii galei lui Bute s-au făcut, de fapt, 8!
La fel de ușor se pot demonta ficțiunile din contractul dintre ministerul condus de Elena Udrea și sereleul lui Rudel Obreja. Ei pretind că sosirea lui Bute va aduna 5 milioane de telespectatori. Abia s-a strîns o treime din audiență, dar duplicați, adică neluînd în calcul că sînt aceiași oameni care au urmărit știrea la ore și la posturi diferite. Se poate face și calculul unicilor. Dar ce folos?
Logica, adevărul și bunul simț, bunul simț al numerelor și al experienței, nu au nici o putere în fața unei mascarade care, cu cît e mai evidentă, cu atît cere minciuni mai mari în apărarea ficțiunii.
“Bute e un mare campion luat ostatic”, mi-a spus, acum cîteva zile, un fost sportiv iconic. “Nu avea nevoie de toată această minciună”, a mai zis el, frecîndu-și încheietura măcinată de praful medaliilor olimpice.
Așa e. Bute nu avea nevoie, dar Elena Udrea și Rudel Obreja aveau nevoie. Dar, urmărind ce se întîmplă, nu știi exact de ce, chiar și în țara tupeului mereu învingător, vezi cum plutește senzația că uriașa sfidare de a pune steagul Uniunii Europene pe afișul unei gale profesioniste de box cu cifre inventate li se va întoarce împotrivă."



sursa: http://www.tolo.ro/2011/07/08/un-campion-deturnat/

Un comentariu: